Advies

Specialist

Heeft u advies nodig van een specialist? Wij denken graag actief met u mee, zowel bij uitdagende projecten als bij eenvoudige vraagstukken.

Ook als u minder bekend bent met de materie, kunnen we u vanuit onze expertise snel op het juiste spoor zetten. Hieronder vindt u een kort overzicht van technische basistermen op het gebied van trappen. Uiteraard helpen wij u persoonlijk graag verder.

Kosteloos

Traptreden.nl adviseert u kosteloos over het materiaal, de uitvoeringen of de verschillende profielen. Zo krijgt u het product dat het beste aansluit bij uw wensen.

Technische basiskennis trappen

Trapformule
De trapformule is een formule voor het berekenen van een goed beloopbare trap.
2 x optrede + 1 x aantrede = 570 – 630 mm

Aantrede
De aantrede is de horizontale afstand tussen 2 opeenvolgende traptreden. De minimale aantrede moet volgens het Bouwbesluit bij woongebouwen 220 of 240 mm zijn (afhankelijk van het gebruiksoppervlak en de bezettingsgraad). Bij overige gebruiksfuncties moet de minimale aantrede 185 of 210 mm zijn (afhankelijk van het gebruiksoppervlak en de bezettingsgraad).

Optrede
De optrede is de verticale afstand tussen 2 opeenvolgende traptreden. De maximale optrede mag voor woongebouwen volgens het bouwbesluit 185 mm zijn. Voor overige gebruiksfuncties is de maximale optrede 210 mm.

Wel
De wel is het overstek van de traptrede. De wel moet volgens het bouwbesluit minimaal 10 mm bedragen.

Weltrede
De weltrede is de bovenste traptrede van een trap.

Looplijn
De looplijn is de lijn waarop de trap het veiligst en meest comfortabel kan worden belopen. Indien er sprake is van een rechte steektrap ligt de looplijn over de hele breedte van de traptrede. Bij een spiltrap ligt de looplijn daar waar de aantreden aan elkaar gelijk zijn. Dit is op 2/3 van de breedte van de traptrede vanaf de spil.

Hoogte trap
De traphoogte mag volgens het bouwbesluit maximaal 4 meter bedragen. Is de trap hoger dan moet er een tussenbordes worden geplaatst. Is de trap hoger dan 1 meter dan moet deze over trapleuningen beschikken.

Neem vrijblijvend contact met ons op
  • ?